Definitief energielabel: vraag het nu aan en bespaar

  • Woensdag 14 oktober 2020

energie

Heb je nog geen definitief energielabel? Vanaf 1 januari 2021 gaat een energieadviseur het energielabel voor je regelen. Hierdoor wordt het energielabel echter wel een stuk duurder. Nu betaal je ongeveer 7,50 euro voor een energielabel, straks kan dat oplopen tot zo’n 190 euro.

Net als huishoudelijke apparaten of auto’s heeft ook je huis een energielabel. Het geeft het energiegebruik van het product aan, waarop je bij aankoop jee keuze kunt baseren. Sinds 2015 hebben ook huizen een voorlopig label. De score (A tot en met G) is toen onder meer bepaald op basis van het bouwjaar, grootte en type van het huis.

Energiezuiniger

De overheid heeft de score bepaald om huizenbezitters te laten nadenken over hoe ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld door het isoleren van het dak of de zolder. Maar ook dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuren of het plaatsen van zonnepanelen of een energiezuiniger verwarmingssysteem spelen hierbij een rol.

Hoe hoger (= groener) de score op het energielabel, des te meer je woning waard is. Bij de verkoop of verhuur van de woning moet het energielabel definitief worden gemaakt. De koper of huurder moet hiervan een afschrift krijgen. Het label is zelfs verplicht. Je kunt een boete krijgen als het definitieve label ontbreekt.

Fors duurder

Wat verandert er vanaf 1 januari 2021? Vanaf die datum kun je alleen nog een definitief energielabel krijgen als een energiedeskundige je huis heeft gecontroleerd. Je woning laten beoordelen door deze deskundige op energiezuinigheid gaat dan zo’n 190 euro kosten.

Tot 1 januari kun je het definitieve energielabel nog zelf aanvragen via de site van de overheid. Op deze site laat je informatie over de energiezuinigheid van je woning achter en vraag je een definitief energielabel aan. Het label is tien jaar geldig en kost zo’n 7,50 euro tot en met enkele tientjes.

Klimmen op energielabel

Het definitieve energielabel geeft een indicatie hoe energiezuinig de nieuwe woning is. Je kunt zelf inschatten welke maatregelen je moet nemen om te stijgen op het energielabel. Als koper kun je bij jouw geldverstrekker bijvoorbeeld vaak een hogere hypotheek afsluiten om daarmee je nieuwe woning te verduurzamen.

Sommige geldverstrekkers geven zelfs een rentekorting als je huis hoog scoort op het energielabel. Ook worden er speciale financieringen aangeboden om energiezuinige maatregelen aan te brengen aan je huidige of nieuwe woning.

Meer weten

Wil je meer weten over het energielabel, financiering(en)om je huis te ‘vergroenen’ of een energiezuinige woning te kopen? Neem dan contact met ons op.Contact opnemen

FinancieelWerk
Milrooijseweg 53
5258 KG Berlicum

 073-5031208
 info@financieelwerk.nl