Scheiden? En nu?

  • Vrijdag 13 november 2020

scheiden

Tot en met augustus van dit jaar liepen 46.920 huwelijksbootjes op de klippen*. In 2019 kwamen in totaal 85.450 huwelijken tot een einde. In de meeste gevallen is scheiden een emotionele gebeurtenis. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Terwijl je op dat moment wel iets anders aan je hoofd hebt, móét je ook nog eens van alles regelen. Wil je weten wat?

‘Ja, ik wil.’ Met deze drie woorden wordt doorgaans het startsein gegeven voor een mooi huwelijk met de liefde van je leven. Ter info: de meeste huwelijken houden gelukkig nog stand.

Manieren om te scheiden

Ben je met je partner overeengekomen dat scheiden de beste oplossing is, dan kun je dat op verschillen manieren regelen. Via een advocaat of via een mediator en het kan zelfs online. Een advocaat en een mediator zetten de gemaakte afspraken meteen op papier. Een advocaat doet dat meestal voor één van beide partijen. Een mediator vertegenwoordigt het belang van beide partijen. De mediator is de aangewezen persoon om de scheiding soepel te laten verlopen. Ook in het geval van kinderen uit het huwelijk is een mediator aan te raden.
Onze adviseur William Brinkley is gediplomeerd mediator en heeft hiervoor de benodigde vakkennis en ervaring in sinds vele jaren.

Verplicht ouderschapsplan

Bij een scheiding zijn ouders met minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan te maken. Daarin worden de afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen vastgelegd. In het ouderschapsplan leg je samen alle afspraken vast rondom de opvoeding en verzorging van je kinderen. Door goede afspraken te maken, leg je een solide basis voor de nieuwe toekomst.

Financiële consequenties

Scheiden heeft veel gevolgen, niet alleen persoonlijk maar ook financieel. Het is nog maar de vraag wie van jullie beiden in het huis kan blijven wonen. De (gezamenlijke) inkomsten veranderen immers en wellicht heeft een van beiden recht op alimentatie. Scheiden heeft ook gevolgen voor het pensioen. En blader ook eens door de verzekeringsmap en houd de schadeverzekeringen tegen het licht.
Voor oplossingen op het gebied van uw verzekeringen maar vooral hypotheek, is onze adviseur Jan van de Veerdonk de grote deskundige.

 

Fiscale partners

Na een scheiding ben je geen fiscale partners meer. Het is raadzaam om te kijken naar zaken waarin je gelijk actie moet ondernemen, zoals een voorlopige teruggave van de Belastingdienst. Wist je dat betaalde partneralimentatie onder voorwaarden aftrekbaar is bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Omgekeerd is de ontvangen partneralimentatie waarschijnlijk belast.

*Gegevens van het CBS (2020)

 Contact opnemen

FinancieelWerk
Milrooijseweg 53
5258 KG Berlicum

 073-5031208
 info@financieelwerk.nl