Wil je ook gezonde(re) toetjes?

  • Woensdag 12 mei 2021

Een lekkere maaltijd schreeuwt om een nóg lekkerder toetje. Of chiquer: dessert of nagerecht. Het koelvak in je favoriete winkel staat er vol mee, maar er gaat niets boven een eigengemaakt toetje om de maaltijd af te toppen. De ingrediënten van deze overdosis gezondheid? Met magere en halfvolle yoghurt, kwark en vers fruit kom je al een heel eind. Laat het je smaken!

Wie is er niet groot mee geworden? Oer-Hollandse nagerechten: bitterkoekjespudding, griesmeelpudding, karnemelkpap, vanillevla en hangop. Maar waren deze ook zo gezond?

Een toetje past (en hoort misschien wel) bij een gezond eetpatroon. Na het eten is er vast nog plaats voor een schaaltje magere of halfvolle yoghurt (met zo min mogelijk toegevoegde suikers), magere kwark en/of fruit. Daarmee krijg je ook voldoende goede voedingsstoffen als calcium, vitamine B12 en B2 binnen.

Waarom geen volle?

Volle yoghurt, volle kwark, vruchtenyoghurt met veel suiker, vla, pudding, mousse en roomijs zijn minder gezonde keuzes. Deze bevatten namelijk veel verzadigd vet en/of suiker. Een schaaltje magere aardbeienyoghurt herbergt 107 calorieën. In een schaaltje gewone magere yoghurt zitten slechts 56 calorieën. Er zijn dus verschillende varianten van mager.

Schaaltje vla: veel suikers

Vla bevat eiwit, vitamines B2, B12 en calcium, maar óók veel suiker. Met een schaaltje vla krijgt je zo’n vier suikerklontjes én 143 calorieën binnen. Ben je een liefhebber van vla, zoek dan in het koelvak naar een magere variant. Aan pudding of mousse wordt ook vaak room toegevoegd. Deze zuivelproducten zijn dus echte ‘caloriebommen’.

Gezonde keuze

De meest gezonde keuze voor een toetje is magere yoghurt, kwark al dan niet met vers fruit. Varieer met verschillende soorten fruit en de verschillende voedingsstoffen vechten om voorrang. Ook diepvriesfruit is, bij gebrek aan vers fruit, een goed alternatief.

Met twee ons fruit per dag verminder je de kans op hartziekten en beroerten. Ook is er een lagere kans op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

(Bron: Voedingscentrum)

 Contact opnemen

FinancieelWerk
Milrooijseweg 53
5258 KG Berlicum

 073-5031208
 info@financieelwerk.nl